Volite krafne? Čim vani zahladi, nekako češće svi pravimo krafne. Punjene, prazne, prelivene s čokoladom, toliko je izbora.
Vjerujte mi, ovo je recept kojemu ćete se vraćati i vraćati kada Vas uhvati želja za slatkim.
Postupak možda traje malo duže, ali rezultat su premekane krafnice kojima ne možete odoljeti.
Krafne s Nutellom |
Sastojci:
- za kvasac:
- 40 gr. svježeg kvasca( jedna kockica)
- 15 gr. šećera (cca jedna velika žlica)
- za krafne:
- 850 gr. brašna
- 4 dcl. mlakoga mlijeka
- 150 gr. maslaca
- 60 gr. šećera
- 15 gr. soli
- 2 vanilin šećera
- 3 jaja
- ribana korica limuna ili limun šećer
- 3 velike žlice ruma (ukoliko ne volite okus ruma ne morate, ili možete smanjiti količinu)
Napomena: količinu možete bez problema smanjiti, prepolovite samo mjere
I još:
- čokolada za punjenje/Nuttella/Linolada/eurokrem -po želji
- marmelada za punjenje - okus po želji
- šećer u prahu za posipanje
- ukoliko se želite poigrati s ukrašavanjem, možete otopiti čokoladu i premazati preko krafni, posipati s čokoladnim mrvica itd. Pustite maštu na volju.
Postupak:
- Pomiješati mlako mlijeko, izmrvljeni svježi kvasac i šećer i ostaviti na toplome da se kvasac aktivira. Obično poklopim zdjelicu s tanjurićem i ostavim nekoliko minuta. Mlijeko mora biti toplo kako bi se kasnije tijesto udvostručilo.
- Dok čekate kvasac, u drugoj posudi otopiti maslac s ostatkom mlakog mlijeka.
- U veliku posudu gdje ćete praviti krafne dodati jaja, šećer i vanilin šećer. Sve dobro izmiješati kako biste dobili pjenastu smjesu.
- Dodati mlijeko i otopljeni maslac s koricom limuna i ruma. Sve skupa dobro izmiješati.
- U brašno dodati sol, pomiješati sve skupa i dodati pola u smjesu. Dobro izmiješati, pa dodati ostatak.
- Smjesu dobro izmiješati dok ne dobijete mekano tijesto, pomalo ljepljivo. ne dodavajte još brašna, tako mora biti kako bi bile mekane :).
- Tijesto ostaviti na sobnoj temperaturi 30 - 45 minuta kako bi udvostručilo.
- Nakon cca 45 minuta, tijesto dobro izmiješati s kuhačom dok se ne počne odvajati od kuhače.
- Ponovno tijesto poklopiti i opet ostaviti da se diže 30 - 45 minuta.
- Ponovno tijesto s kuhačom dobro izmiješati.
- Podlogu gdje ćete razvijati tijesto posipati s brašnom.
- Nekoliko puta preklopiti tijesto i podijeliti na dvije kuglice.
- Razvaljati tijesto s oklagijom na debljinu cca 1 cm. Jednu stranu premazati hladnim mlijekom.
- Rasporedite nadjev po mlijeku, ali pazite na razmak. Uzmite drugu polovicu tijesta i preklopite ga pažljivo.
- Uzmite veću čašu/kalup (ili manju ukoliko volite manje krafne) i izrežite Vaše krafne.
- Krafne prebacite na pobrašnjelu površinu kako se ne bi zalijepile.
- Preostalo tijesto premiješati pa ponoviti postupak.
- Krafne prekriti krpom i ostaviti ih pola sata. Nakon toga ih ponovno okrenuti i ostaviti 20 minuta.
- Ugrijte ulje i dodajte svoje krafne. Pržite ih u dubokom ulju otprilike minuta na jednoj i minutu na drugoj strani. Vidjeti ćete već po boji kada su gotove.
- Izvadite ih na ubrus kako bi upile ostatak ulja. Posipati šećerom u prahu.
Uživajte u svojim mekanim krafnicama.
Ukoliko volite dizano tijesto i buhtle punjene čokoladom i marmeladom, preporučujem Vam da isprobate domaće mekane buhtle.
0 komentari:
Objavi komentar