Keksići s Nutellom - brzo gotovi i nevjerojatno mekani

Ukoliko tražite savršeno brze keksiće, našli ste ih! Kekse s Nutellom možete zamijesiti doslovno za par minuta. Sastoji se od 3 sastojaka - ...

ponedjeljak, 13. prosinca 2021.

Domaće ukusne mekane krafnice

  Volite krafne? Čim vani zahladi, nekako češće svi pravimo krafne. Punjene, prazne, prelivene s čokoladom, toliko je izbora. 

Vjerujte mi, ovo je recept kojemu ćete se vraćati i vraćati kada Vas uhvati želja za slatkim.  

Postupak možda traje malo duže, ali rezultat su premekane krafnice kojima ne možete odoljeti. 

Krafne s Nutellom

Sastojci:

- za kvasac:

  • 40 gr. svježeg kvasca( jedna kockica)
  • 15 gr. šećera (cca jedna velika žlica)
- za krafne:
  • 850 gr. brašna
  • 4 dcl. mlakoga mlijeka
  • 150 gr. maslaca
  • 60 gr. šećera
  • 15 gr. soli
  • 2 vanilin šećera
  • 3 jaja
  • ribana korica limuna ili limun šećer
  • 3 velike žlice ruma (ukoliko ne volite okus ruma ne morate, ili možete smanjiti količinu)
Napomena: količinu možete bez problema smanjiti, prepolovite samo mjere 

I još:

  • čokolada za punjenje/Nuttella/Linolada/eurokrem -po želji
  • marmelada za punjenje - okus po želji
  • šećer u prahu za posipanje 
  • ukoliko se želite poigrati s ukrašavanjem, možete otopiti čokoladu i premazati preko krafni, posipati s čokoladnim mrvica itd. Pustite maštu na volju. 



Postupak:
  1. Pomiješati mlako mlijeko, izmrvljeni svježi kvasac i šećer i ostaviti na toplome da se kvasac aktivira. Obično poklopim zdjelicu s tanjurićem i ostavim nekoliko minuta. Mlijeko mora biti toplo kako bi se kasnije tijesto udvostručilo. 
  2. Dok čekate kvasac, u drugoj posudi otopiti maslac s ostatkom mlakog mlijeka. 
  3. U veliku posudu gdje ćete praviti krafne dodati jaja, šećer i vanilin šećer. Sve dobro izmiješati kako biste dobili pjenastu smjesu. 
  4. Dodati mlijeko i otopljeni maslac s koricom limuna i ruma. Sve skupa dobro izmiješati.
  5. U brašno dodati sol, pomiješati sve skupa i dodati pola u smjesu. Dobro izmiješati, pa dodati ostatak. 
  6.  Smjesu dobro izmiješati dok ne dobijete mekano tijesto, pomalo ljepljivo. ne dodavajte još brašna, tako mora biti kako bi bile mekane :). 
  7. Tijesto ostaviti na sobnoj temperaturi 30 - 45 minuta kako bi udvostručilo.
  8. Nakon cca 45 minuta, tijesto dobro izmiješati s kuhačom dok se ne počne odvajati od kuhače. 
  9. Ponovno tijesto poklopiti i opet ostaviti da se diže 30 - 45 minuta.
  10. Ponovno tijesto s kuhačom dobro izmiješati. 
  11. Podlogu gdje ćete razvijati tijesto posipati s brašnom. 
  12. Nekoliko puta preklopiti tijesto i podijeliti na dvije kuglice.
  13. Razvaljati tijesto s oklagijom na debljinu cca 1 cm. Jednu stranu premazati hladnim mlijekom. 
  14. Rasporedite nadjev po mlijeku, ali pazite na razmak. Uzmite drugu polovicu tijesta i preklopite ga pažljivo.
  15. Uzmite veću čašu/kalup (ili manju ukoliko volite manje krafne) i izrežite Vaše krafne. 
  16. Krafne prebacite na pobrašnjelu površinu kako se ne bi zalijepile. 
  17. Preostalo tijesto premiješati pa ponoviti postupak. 
  18. Krafne prekriti krpom i ostaviti ih pola sata. Nakon toga ih ponovno okrenuti i ostaviti 20 minuta.
  19. Ugrijte ulje i dodajte svoje krafne. Pržite ih u dubokom ulju otprilike minuta na jednoj i minutu na drugoj strani. Vidjeti ćete već po boji kada su gotove. 
  20. Izvadite ih na ubrus kako bi upile ostatak ulja. Posipati šećerom u prahu. 
Uživajte u svojim mekanim krafnicama. 


Ukoliko volite dizano tijesto i buhtle punjene čokoladom i marmeladom, preporučujem Vam da isprobate domaće mekane buhtle

Krafnice


    0 komentari:

    Objavi komentar