Keksići s Nutellom - brzo gotovi i nevjerojatno mekani

Ukoliko tražite savršeno brze keksiće, našli ste ih! Kekse s Nutellom možete zamijesiti doslovno za par minuta. Sastoji se od 3 sastojaka - ...

utorak, 7. prosinca 2021.

Baklava: Sočna, ukusna - Savršeni recept

 Tražite recept za savršenu baklavu? Na pravome ste mjestu. Baklava...sočna, slatka..ukusna. Jednom riječju savršena! 


Baklava je kolač orijentalnog porijekla koji se pravi slaganjem jufke tanko razvijenog tijesta, u nekoliko, obično desetak i više slojeva između kojih se dodaje smjesa mljevenih oraha. Reže se na komade koji su slični rombu. Poslije dužeg pečenja na niskoj temperaturi zalijeva se agdom (slatkom vodom). Agda je kuhana smjesa vode i šećera. 

Baklava se služi dobro natopljena agdom, stoga je vrlo bitno pustiti ju barem sat do dva da malo odstoji prije posluživanja i upije kako bi bila što sočnija. 

Da ne bismo ostali samo na priči, donosim Vam recept koji čuvam od moje mame, iz njezine bilježnice koja ima već nekoliko flekica po listu. 

Baklava je definitivno kraljica svih kolača. 



Sastojci za baklavu: 

  • 1 pakiranje gotovih kora za baklavu - jufke  
  • 4 jaja
  • 2 dcl šećera 
  • 1 jogurt 
  • 2 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo 
Za nadjev je potrebno:
  • 10 dkg grožđica
  • 20 dkg orasa
Za preljev: 
  • 3 čaše vode
  • 3 čaše šećera
  • sok od limuna (po okusu)

Priprema baklave: 
  1. Najprije pripremite preljev(agdu): Staviti šećer u lončić, sipati vodu i pustiti da se kuha cca. 15-20 minuta. Sirup ne treba biti gust.  U kuhani sirup dodati limun narezan na kolutove. Pustiti sirup da se potpuno ohladi. Ukoliko baklavu pečete u manjem plehu, možete smanjiti mjere sirupa kako Vam ne bi bilo preslatko. 
  2. Kore najprije iskrojite po plehu u kojem ćete peći. 
  3. Jaja izmutiti sa šećerom kako bi se dobila kremasta smjesta. Dodati jogurt, ulje i prašak za pecivo. Skupa sve pomiješati kako bi smjesa bila kompaktna. 
  4. Orase samljeti i pomiješati s grožđicama. 
  5. U pleh staviti koru pa koru preliti sa smjesom. Na to staviti koru pa smjesu i na svaku treću koru staviti orase s grožđicama. Ponavljati postupak dok ne potrošite sve sastojke
  6. Na predzadnju koru stavite ostatak smjese, a zadnju koru ostavite suhu. 
  7. Prije rezanja dlanovima sve skupa poravnajte i oštrim nožem narežite ju u obliku romba. 
  8. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 45minuta dok ne porumeni. 
  9. Pečenu baklavu izvadite iz pećnice i  vruću je prelijte s prethodno ohlađenim sirupom.
  10. Po površini složiti kriške limuna i pustiti da se hladi. 
 


0 komentari:

Objavi komentar