Tko voli buhtle? Dizano tijesto punjeno marmeladom i Nutellom posipano sa šećerom u prahu kojemu ne možemo nikako odoljeti. Nadjev možete po želji mijenjati, što najviše volite.
Svježe tople buhtle vraćaju nas u toplu kuhinju naših baka i mama te sa šalicom čaja ili toploga mlijeka vraćaju u djetinjstvo.
Ovo je definitivno najbolji recept za buhtle. Pravi se s svježim kvascem, ali možete i sa suhim.
Priprema buhtli je zapravo jednostavna, umijesi se mekano tijesto. Najteže je čekati dok se tijesto ne digne. Ali vjerujte mi, čekanje će se isplatiti.
Sastojci:
- 600 gr. brašna
- pola svježeg kvasca
- 2 dcl mlakog mlijeka
- 100 gr otopljenog maslaca
- 1 vanilin šećer
- 1 limun šećer - ako nemate, može i korica limuna
- malo soli
- 2 velike žlice šećera
- 0,02 ruma - to je čaša od rakije ili recimo mala ampula ekstrakta
- 1 jaje
Punjenje:
- marmelada za punjenje
- Nutella za punjenje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Pomiješati mlako mlijeko, kvasac i šećer i ostaviti na toplome da se kvasac aktivira. Obično poklopim zdjelicu s tanjurićem i ostavim nekoliko minuta.
- U brašno staviti kvasac, ostatak mlijeka, rastopljeni maslac, vanilin šećer i limun šećer (ili korica limuna), sol i šećer i rum.
- Kratko pomiješati i staviti jaje. umijesiti mekano tijesto koje se ne lijepi.
- Držati pokriveno na toplome cca 45 minuta.
- Opet promijesiti i podijeliti na 12 loptica. Ukoliko želite da Vam loptice bude jednake, možete svaku lopticu izvagati na vagi.
- Svaku lopticu oblikovati rukama i nadjenuti s željenim nadjevom.
- Rubove dobro zatvoriti i staviti u pleh koji ste prethodno premazali maslacem.
- Pustiti ih prekrivene da se dižu 1h.
- Peći 25-30 minuta na 170-180°.
Buhtle malo ohladite te ih posipajte sa šećerom u prahu i servirajte uz toplu šalicu omiljenoga napitka.
0 komentari:
Objavi komentar