Sacher torta, ukusna slastica od čokolade i džema, prvi je
puta napravljena u Beču prije nešto manje od 200 godina...
Tijekom 1832.
godine na čelu Austrije bio je kancelar Klemens
Wenzel von Metternich. Ovom dugovječnom državniku u poznim godinama malo je
toga bilo važnije od ostavljanja dobrog dojma na ljude koje je ugošćivao. Svojoj
je posluzi jedne večeri dao uputu kako desert treba biti izvanredan, što ne bi
bio problem da se glavni Chef nije razbolio. Neiskusni 16-godišnji pripravnik
Franz Sacher nije imao izbora; morao je osmisliti i pripremiti slasticu
vrijednu divljenja. Čokoladni je biskvit nadjenuo marmeladom od marelice,
preklopio drugim biskvitom, prelio ga slojem rastopljene čokolade i pričekao da
se ohladi. I te je kaotične večeri nastala Sacher-Torte - jedna od
najpoznatijih svjetskih slastica.
Tortu je vrlo jednostavno napraviti. Najduže traje cijeli proces hlađenja. Međutim kada ju probate, sav trud i čekanje se isplati.
Sastojci za biskvit:
- 6 žumanjaka
- 160 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 140 gr. Margarina
- 160 gr. čokolade za kuhanje
- 100 gr. brašna
- 1 prašak za pecivo
- 6 bjelanjaka
Ganache krema
- 200 ml. vrhnja za šlag
- 200 gr. čokolade za kuhanje
Ostalo:
- 300 gr. marmelade marelica
- 2 komada naranče
Priprema torte:
- Margarin i čokoladu za kuhanje otopiti na pari i ohladiti.
- Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izraditi dodati ohlađenu čokoladu. Kratko sve skupa izmiješati.
- Prašak za pecivo pomiješati s brašnom i dodati u smjesu. Izmiješati kratko da se svi sastojci sjedine.
- Bjelanjke izraditi u čvrsti snijeg i dodati
smjesi na 2 do 3 puta. Lagano s pjenjačom miješati kratko da se sve spoji.
- Biskvit ulijte u kalup (koristim 26cm). Peći biskvit na zagrijanu pećnicu na 100 stupnjeva 20 minuta. Nakon toga pojačajte na 150 stupnjeva na 25 minuta i na kraju pojačajte na 180° 15 minuta. Na kraju provjerite sredinu torte s drvenim štapićem.
- Biskvit odvojiti od obruča, ohladiti i prerezati na dijela, tako da imate tri kore.
- Sokom od 1,5 ocijeđene naranče natopiti sva tri biskvita. Ostatak soka pomiješati s marmeladom i malo kuhati u lončiću.
Slaganje torte:
Svaki biskvit se premazuje s marmeladom. Redoslijed slaganje
torte je slijedeći:
Biskvit - premažemo cijeli s marmeladom. Na to stavimo drugi biskvit
koji se također premaže s marmeladom. Na njega ide treći biskvit i cijelu tortu
premažemo s marmeladom.
Ganache krema
Vrhnje za šlag grijati do vrenja i preliti po čokoladi za
kuhanje. Izmiješati dok se čokolada skroz ne otopi. Ostaviti malo da se
prohladi. Kada se krema počne malo stezati preliti po površini torte i
zagladiti bočne stranice.
0 komentari:
Objavi komentar