Keksići s Nutellom - brzo gotovi i nevjerojatno mekani

Ukoliko tražite savršeno brze keksiće, našli ste ih! Kekse s Nutellom možete zamijesiti doslovno za par minuta. Sastoji se od 3 sastojaka - ...

utorak, 30. studenoga 2021.

Sacher torta koja se topi u ustima

Ono što su Mozartove kuglice za Salzburg, to je Sacher torta za Beč.


Sacher torta, ukusna slastica od čokolade i džema, prvi je puta napravljena u Beču prije nešto manje od 200 godina...

Tijekom 1832. godine na čelu Austrije bio je kancelar Klemens Wenzel von Metternich. Ovom dugovječnom državniku u poznim godinama malo je toga bilo važnije od ostavljanja dobrog dojma na ljude koje je ugošćivao. Svojoj je posluzi jedne večeri dao uputu kako desert treba biti izvanredan, što ne bi bio problem da se glavni Chef nije razbolio. Neiskusni 16-godišnji pripravnik Franz Sacher nije imao izbora; morao je osmisliti i pripremiti slasticu vrijednu divljenja. Čokoladni je biskvit nadjenuo marmeladom od marelice, preklopio drugim biskvitom, prelio ga slojem rastopljene čokolade i pričekao da se ohladi. I te je kaotične večeri nastala Sacher-Torte - jedna od najpoznatijih svjetskih slastica.

Tortu je vrlo jednostavno napraviti. Najduže traje cijeli proces hlađenja. Međutim kada ju probate, sav trud i čekanje se isplati.


 

                                                                                            Sacher torta

Sastojci za biskvit:         

  •  6 žumanjaka
  • 160 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 140 gr. Margarina
  • 160 gr. čokolade za kuhanje
  • 100 gr. brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 bjelanjaka

Ganache krema

  • 200 ml. vrhnja za šlag
  • 200 gr. čokolade za kuhanje

Ostalo:

  • 300 gr. marmelade marelica
  • 2 komada naranče 

Priprema torte:

  1. Margarin i čokoladu za kuhanje otopiti na pari i ohladiti.
  2. Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izraditi dodati ohlađenu čokoladu. Kratko sve skupa izmiješati.
  3.  Prašak za pecivo pomiješati s brašnom i dodati u smjesu. Izmiješati kratko da se svi sastojci sjedine.
  4. Bjelanjke izraditi u čvrsti snijeg i dodati smjesi na 2 do 3 puta. Lagano s pjenjačom miješati kratko da se sve spoji.
  5.  Biskvit ulijte u kalup (koristim 26cm). Peći biskvit na zagrijanu pećnicu na 100 stupnjeva 20 minuta. Nakon toga pojačajte na 150 stupnjeva na 25 minuta i na kraju pojačajte na 180° 15 minuta. Na kraju provjerite sredinu torte s drvenim štapićem.
  6. Biskvit odvojiti od obruča, ohladiti i prerezati na dijela, tako da imate tri kore.
  7. Sokom od 1,5 ocijeđene naranče natopiti sva tri biskvita. Ostatak soka pomiješati s marmeladom i malo kuhati u lončiću. 

Slaganje torte:

Svaki biskvit se premazuje s marmeladom. Redoslijed slaganje torte je slijedeći:

Biskvit - premažemo cijeli s marmeladom. Na to stavimo drugi biskvit koji se također premaže s marmeladom. Na njega ide treći biskvit i cijelu tortu premažemo s marmeladom.

 Ganache krema

Vrhnje za šlag grijati do vrenja i preliti po čokoladi za kuhanje. Izmiješati dok se čokolada skroz ne otopi. Ostaviti malo da se prohladi. Kada se krema počne malo stezati preliti po površini torte i zagladiti bočne stranice.


0 komentari:

Objavi komentar